Nederland moet van het gas af, zoveel is wel duidelijk. Maar hoe gaan we dat voor 2050 voor elkaar krijgen? In tal van gemeenten wordt op dit moment nagedacht over aardgasvrije wijken. Eind vorig jaar heeft elke gemeente een Transitievisie Warmte moeten opstellen en in veel van die plannen spelen warmtenetten een belangrijke rol. Maar hoe leg je die aan en welke warmtebronnen zijn er? Wie is de eigenaar van die warmtenetten en hoe zit het met de regie van de Rijksoverheid bij de lokale warmtetransitie?
Met andere woorden: hoe staan we ervoor? Klimaatweb en Omgevingsweb gaan op zoek naar antwoorden op al deze vragen over (duurzame) warmte als alternatief voor aardgas. De energietransitie voltrekt zich op lokaal niveau, met gemeenten in de voorhoede. Het is daarmee een van de prangende verkiezingsthema's.
In de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 16 maart organiseren we een debat tussen wetenschappers, duurzame warmte-experts en lokale politici. Met onder anderen Benno Schepers (senior onderzoeker CE Delft) en Annelies Huygen (bijzonder hoogleraar Ordening van energiemarkten).
Voorafgaand aan dit debat heeft u de mogelijkheid om vragen in te sturen. Een aantal van deze ingezonden vragen zullen worden behandeld tijdens het debat. U kunt uw vraag sturen naar klimaatweb@berghauserpont.nl.
Meer informatie volgt. Houd deze pagina, onze nieuwsbrieven en andere kanalen de komende tijd in de gaten voor updates over de sprekers en precieze datum van het debat.